top of page

הערכת שווי חברה

הערכת שווי חברות הוא תחום רחב מאוד שעוסק בהערכות למטרות שונות, שיטות הערכה שונות, כאשר העסק אותו נדרש להעריך יכול
להיות חלק מכל ענף שהוא - החל ממשרד קטן של one man show ועד חברה שמעסיקה מאות עובדים.

הדבר החשוב ביותר, הוא הכרת העסק אותו יש להעריך, הבנה של סביבות בהן הוא פועל, חשיפה לסיכונים ויכולת לנצל הזדמנויות ולצמוח, במילים אחרות, מאחורי כל הערה מסתתר סיפור ייחודי לאותה החברה אותו יש לתרגם להערכת שווי כלכלית. 
לכן, הכנת הערכת השווי דורשת הבנה עמוקה בתחום הערכות השווי, ניסיון והכרות מעמיקה עם הענף בו פועלת החברה.

הערכת שווי עסקים רלוונטיות למקרים רבים, ביניהם: ​

  • מכירה / קניית חברה

  • פיצול / מיזוג חברות

  • צירוף / ניתוק שותפים

  • רישום שווי החברה במס הכנסה

  • תהליך גירושין בין בני הזוג

  • בקשה לקבלת אשראי בנקאי או חוץ בנקאי

הערכת שווי עסקים וחברות - שיטות שונות

קיימות שיטות שונות לצורך הכנת הערכת שווי חברות, חלקן פשוטות יותר ומתבססות על אומדנים שונים שנובעים בד"כ מהדוחות הכספיים תוך התייחסות לנתונים ענפיים וחלקן מורכבות יותר ומסתמכות על הכנת תחזית רב שנתית הכוללת דוח רווח והפסד ותזרים מזומנים.

DCF - Discounted Cash Flow

שיטה הנפוצה והמקובלת ביותר לביצוע הערכות שווי, מיועדת לחברות אשר יש להן מחזור פעילות היסטורי מוכח,
לכן השיטה עוסקת בבניית תזרים התשלומים העתידי שנובע מפעילות החברה.

שיטה זו יוצאת מתוך הנחה ששילוב של תזרים התשלומים ההיסטורי של הכנסות והוצאות יחד שניתן לו ביטוי מגמה העתידית (שמבוסס על הצפי של הבעלים ושיקולים מאקרו כלכליים והענפיים) תביא לתזרים התשלומים החופשי העתידי, תוך כדי הפחתת השקעות שוטפות בעסק, כדי להבטיח את הרווחים העתידיים.
משקל רב יינתן לריבית ההיוון באמצעותה מהוון תזרים המזומנים החופשי, עליה לבטא את רמת הסיכון של העסק.
בד"כ ריבית ההיוון תורכב מרכיבים הבאים: ריבית חסרת סיכון, פרמיית סיכון שתבטא היבטים שונים כמו (גודל החברה, האם תלויה באדם בודד בחברה או לחברה הנהלה מאוזנת, רמת הוודאות לגבי תזרים התשלומים החזוי ועוד).

שיטת המכפילים

מדובר בשיטה הפשוטה ביותר והאינטואיטיבית ביותר, מכל השיטות. עם זאת, שימוש בשיטה זו מחייב השוואה לנתונים ענפיים של חברות העוסקות באותם התחומים בהם עוסקת החברה המוערכת, לכן אם העסק הוא חלק מנישה מסוימת או קיים קושי במציאת מידע רלוונטי של הענף בו פועלת החברה, יהיה קשה למצוא מכפילים מהימנים לשיטה זו. לפי גישת המכפיל, שווי החברה נקבע ע"י הכפלת הרווח החשבונאי החזוי שלה במכפיל רלוונטי. גישה זו נועדה לתת "תחושות ראשוניות", או לאפשר ביקורת צולבת ביחס לשיטת DCF.

שיטת השווי הנכסי

שיטת השווי הנכסי היא השיטה שמבוססת על ניתוח הממצאים של הדוח הכספי של החברה.

כאשר בבסיסה נמצא ניתוח סעיפי הנכסים וההתחייבויות לפי מאזן החברה, כאשר עוצמת החברה בשיטה זו נבחנת לפי היחס של ההון של החברה ביחס להתחייבויות של החברה, כאשר גם אופי ההתחייבויות חשובות.
תמונת מצב מאזנית למועד מסוים בעצם תצביע על מצב החברה הנוכחי, בהתעלם מפעילות העתידית של החברה, לכן שיטה זו מתאימה בעיקר להערכת שווי חברות תחת הגדרת "עסק חי", במקרה כזה שוויון יהיה באמת קרוב לשווי הנכסי שבמאזן.

שיטת השווי הנכסי עשויה להתאים גם לחברות העוסקות בתחום הנדל"ן.
 

הבחירה בשיטה הנכונה קשורה לאופי פעילות החברה, למטרות הערכה, לשלב בו החברה נמצאת בהתפתחות העסקית שלה ובגורמים אחרים נוספים.

השיטה לפיה נעשית הערכת השווי תשפיע על התוצאה, כאשר הבחירה בשיטות שונות עשויה להביא לתוצאות שונות.
בנוסף, אנשי מקצוע שונים עשויים להגיע לתוצאות שונות בעקבות שימוש שונה בהנחות יסוד לביצוע ההערכה אשר השפעתן על תוצאת ההערכה יכולה להביא לפער של עשרות אחוזים, לכן לפעמים, נעשה שימוש במספר שיטות והשווי שנקבע הנו ממוצע משוקלל.

לכן, אנחנו דוגלים בשיטה לפיה יש שקיפות מוחלטת אל מול הלקוח, כך שכל הנחה מרכזית במודל ברורה ומפורטת בחוות הדעת, כאשר נבדקת רגישות של הנחות המרכזיות במודל (צמיחה עתידית, שינוי עתידית בהוצאות מכר / הוצאות הנהלה וכלליות / רכיבי הוצאה משמעותיים אחרים) וזאת על מנת להבין את ההשפעה של הנחות אלה על תוצאות המודל. 

bottom of page